Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pályázat szövege

A szervezet tevékenysége, eddigi eredményeinek bemutatása:

Alapítványunk megalapításának pillanatától tudtuk, hogy – habár közhasznú tevékenységet folytatunk – közhasznúvá csak két év után válhatunk. Tisztában voltunk azzal, hogy az első két év kizárólag a magánadományokra és az önkéntes munkára, illetve a kuratóriumi tagok társadalmi munkájára épül.

Úgy terveztük, hogy ebben az időszakban kirándulásokkal, táboroztatással törekszünk alapcélunk megközelítésére.

 

Az első kirándulásra közvetlenül a bírósági bejegyzés után került sor 2012 decemberében.

Állami gondozott értelmi fogyatékos gyerekeket és ép, illetve mozgássérült fiatalokat vittünk Budapestre.

A kirándulást egy magánszemély finanszírozta.

 

Ezzel egy időben meghirdettük „Éld át helyettem is!” programunkat.

Ennek keretében a résztvevők befizetik mások helyett is a programok részvételi díját, vagy annak egy részét, a szociálisan hátrányos helyzetű családok tagjait támogatva.

Így szerveztünk kirándulásokat, és erre alapulnak a nyári táboroztatásaink.

A táborokban gyógypedagógus, pedagógus és szülő önkéntesekkel dolgoztunk.

A város egyetemeinek diákönkormányzataival felvettük a kapcsolatot, így találtunk még lelkes önkéntesekre.

2013 óta középiskolások számára is teret adunk az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítésére.

 

A tanév folyamán „Pipitér” elnevezésű érzékenyítő zenei programunkban Farnadi Tamara, szakmailag elismert zenepedagógus (az alapítvány önkénteseként) a Kokas-módszer alkalmazásával vegyes csoportokban dolgozik ép és autista vagy sajátos nevelési igényű (SNI) illetve beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyerekekkel.

A foglalkozás ingyenes, az önkéntes adományt táboroztatásra fordítottuk.

A helyszínek a kapcsolatainktól függően változtak; művelődési háztól, könyvesbolttól, múzeumtól kaptunk lehetőséget.

 

A 2014. évi Márton-napi ruhagyűjtési akciónk után az adományokat a Cirill és Method Alapítvány átmeneti otthona krízishelyzetben levő gyermekeinek és anyáinak ajándékoztuk karácsony előtt.

A ruhagyűjtésben a győri Audi iskola volt a legfőbb partnerünk.

Helyhiány miatt nagyobb társadalmi kört még nem tudtunk bevonni.

 

Részt vettünk a Magyar Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtésében. A gyűjtött tartós élelmiszert értelmi fogyatékos és szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek családjai közt osztottuk el.

 

Az interneten meghirdetett „Ki ne dobd!” akciónk a tanév végi örömérzésre épít.

Májusban fölkeressük az iskolákat, hogy a gyerekek a megunt vagy szükségtelenné vált tanszereket, könyveket, térképeket ne a szemétbe dobják, hanem adják nekünk, mi pedig rászoruló családokhoz továbbítjuk.

 

A karitatív tevékenységünk még sikeresebb lehet, ha lesz egy közösségi helyiségünk az adományok gyűjtésére, átmeneti tárolására.

 

 

 

 

Kérjük, mutassa be, hogy a pályázata / a szervezet milyen társadalmi szükségletet kíván kielégíteni, valamint annak a társadalmi hatását:

Az Engel Alapítvány alapítója és a kuratórium tagjai is mind érintettek abban a problémában, hogy miképpen érzékenyítsük a társadalmat a fogyatékos emberek iránt.

Amikor egy szülő megtudja, hogy gyermeke fogyatékos, és egész élete során különleges elbánást igényel majd, az első trauma után rádöbben, hogy a társadalom mennyire képes vagy nem képes segíteni a családot ebben az élethelyzetben.

A legnagyobb kérdés az, hogy mit is várjon a szülő az élettől: reménykedjen abban, hogy túléli gyermekét, hiszen akkor mindent megadott neki, ami tőle telt, vagy bízhat-e abban, hogy gyermeke nélküle is méltó körülmények között él majd, szakszerűen segítő, de a szuverenitását meghagyó életközösségben.

 

Az egészségügyi és az iskolarendszer segíti ugyan a sérült emberek oktatását, nevelését, de a felnőtté válás előtt szembesülnek a családok azzal, hogy nincs kielégítő megoldás a fogyatékos családtagok számára.

Az intézmények várólistája hosszú, a szülők nem léphetnek ki a munkából, hogy felnőtt gyermekükre felügyeljenek, hiszen az létbizonytalanságba juttatná a családot.

 

A másik nagy kérdés az, hogy érett-e annyira a társadalom, hogy befogadja a fogyatékos fiatalokat, ne félelemmel forduljon a másságuk felé.

Ezt szolgálja az ún. „érzékenyítő” program. Az érzékenyítés célja: tudatosan hatni és befolyásolni másokat.

Ez az érzékenyítés az alapítványunk legfőbb feladata.

 

Hosszabb távú célunk egy olyan lakóközösség kialakítása, ahol testileg és értelmileg sérült emberek együtt élnek (többségük saját tulajdonú lakrészben), egymást segítve, egymás fogyatékosságait kiegészítve. A tervezett program szerint a hajléktalanságból visszatérő vagy mélyszegénységben élő ép értelmű emberek lakhatás fejében segítenék a sérült társaikat, természetesen szakemberekből álló csoport felügyeletével, irányításával, mentorálásával.

 

Ennek a távlati célnak az eléréséhez az első lépés a Közösségi Pontunk kialakítása, aminek érdekében pályázunk.

A pályázat sikerén múlik, hogy megteremthetünk-e egy mindenki által könnyen megtalálható Közösségi Pontot, ami nem kis reklámértékkel bír. Ha nem csupán az internetről ismernek bennünket, akkor nagyobb bizalommal fordulnak felénk az emberek.

 

Tervezett szakköreink, és azok társadalmi hatása:

 

számítógépes alapismeretek :

internetes felhasználás (értelmi sérültek számára is)

szövegszerkesztés, táblázatkezelés (segíti a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon)

 

gépírás:

tanulási nehézséggel (diszlexia, diszgráfia) küzdők segítése

könnyebb elhelyezkedés a munkaerőpiacon

 

szövés:

értelmi sérültek iskolai ismereteinek alkalmazása, pénzkereti lehetőség

ép értelműek számára is hasznos

 

kézműves tevékenység:

iskolások és felnőttek számára

 

rászorulók korrepetálása:

szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára

 

tehetséggondozás:

szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára

Tevékenységünk során együttműködünk más, hasonló céllal dolgozó civil szervezetekkel és az egyházakkal.

Kérjük mutassa be, hogy jelen pályázat hogy járul hozzá a szervezet működéséhez (pl. szervezet fenntarthatósága, különös tekintettel a foglalkoztatás fenntartására és bővítésére, önkéntesek bevonására):

A pályázat elnyerésével ugrásszerűen közelebb jutnánk az alapcélunk eléréséhez.

Az eltelt két évben szűkös anyagi kereteink között magánadományokból finanszírozott programokat valósítottunk meg. Az alapítvány székhelye egy családi ház, ahol a dokumentumokat tároljuk, de az öttagú kuratórium üléseihez is kicsinek bizonyul.

 

Közösségi hely hiányában eddig olyan programokat tudtunk megvalósítani, amikhez művelődési háztól, múzeumtól kaptunk kölcsön helyiségeket, illetve kirándulásokat, táborokat szerveztünk.

A tevékenységünk nem kötődött helyszínhez, arculathoz, csupán az interneten, ismerősökön, illetve programjainkon keresztül értesültek a létezésünkről.

 

A tervezett Közösségi Pontunkhoz most egy kiváló adottságú helyszínt találtunk.

A bérelendő lakás előnyei:

1. A városnak azon a pontján található, ahol találkozik a polgári élet (Belváros) a mélyszegénységgel (a többségében roma családok lakta utca). Ez fontos szempont az érzékenyítő programunk szempontjából.

2. Az épület az evangélikus egyház győri épületegyüttesének szomszédságában található (iskola, szeretetház, lelkészi hivatal, templom).

3. Nyári táboroztatáshoz a szomszédban van a Rába Quelle élményfürdő.

4. A Megyei Oktató Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya fürdőibe mozgásában akadályozott tagjainkat könnyen átkísérhetjük.

5. A téren található Őrház Biztonságvédelmi és Nyomozóirodával a drogprevenció, ifjúságvédelem témakörben tudunk együttműködni.

 

Alkalmazhatunk egy munkanélküli, pedagógus végzettségű programvezetőt, és egy megváltozott munkaképességű kisegítőt.

 

Eddig is dolgoztunk önkéntesekkel a táboroztatásunk során, de most nagyságrendekkel nőne a lehetőségünk. Szakkörvezetőink már felajánlották segítségüket.

A közeli Széchenyi és  Nyugat-magyarországi Egyetem diákönkormányzatával ez ügyben is felvesszük a kapcsolatot.

 

A Közösségi Pont helyt ad a gyermekfelügyelet, bejárós táborok, szakkörök szervezéséhez.

Alapcélunk szerint fogyatékos fiatalok is részt vennének a programjainkban, akik már kikerültek az iskolarendszerből, ezért a családra hárul a felügyeletük.

 

A projekt időszakában előkészíthetjük egy családi napközi megnyitását két családi napközi vezetői végzettséggel rendelkező új munkatárssal, illetve délutánonként a közösségi programjainkat folytatnánk.

 

Ugyancsak a projekt időszakában válhatunk közhasznúvá, folytathatnánk a pályázat segítségével megkezdett tevékenységünket, további Közösségi Pontok kialakításával.

 

A támogatási időszakban ismertté tesszük szakköreinket, programjainkat, amik később fenntartják önmagukat.

A résztvevők egy része részvételi díjat fizet a programokért, a szociálisan hátrányos helyzetűek pedig pályázat útján nyerhetik el az ingyenességet, illetve kiterjesztjük az "Éld át helyettem is!" programunkat a képzéseinkre is.

Akkor már számíthatunk az 1%-os adókból származó támogatásra, illetve közhasznúként nagyobb adományokra, valamint a városi önkormányzat támogatására, amik a sikeres működést biztosítják majd.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Engel Tanonc Egyesület

9025 Győr, Haladás út 36

06 70 8833 247

engelalap@gmail.com

HírlevélArchívum

Naptár
<< November / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 274475
30 nap: 1823
24 óra: 28