Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tevékenységünk, eredményeink, terveink

2015.04.03

Alapítványunk megalapításának pillanatától tudtuk, hogy – habár közhasznú tevékenységet folytatunk – közhasznúvá csak két év után válhatunk. Tisztában voltunk azzal, hogy az első két év kizárólag a magánadományokra és az önkéntes munkára, illetve a kuratóriumi tagok társadalmi munkájára épül.

Úgy terveztük, hogy ebben az időszakban kirándulásokkal, táboroztatással törekszünk alapcélunk megközelítésére.
Az első kirándulásra közvetlenül a bírósági bejegyzés után került sor, 2012 decemberében.
Állami gondozott értelmi fogyatékos gyerekeket és ép, illetve mozgássérült fiatalokat vittünk Budapestre. A kirándulást egy magánszemély finanszírozta.

Ezzel egy időben meghirdettük „Éld át helyettem is!” programunkat.
Ennek keretében a résztvevők befizetik mások helyett a programok részvételi díját, vagy annak egy részét, a szociálisan hátrányos helyzetű családok tagjait támogatva.
Így szerveztünk kirándulásokat, és erre alapulnak a nyári táboroztatásaink.

A táborokban gyógypedagógus, pedagógus és szülő önkéntesekkel dolgoztunk.
A város egyetemeinek diákönkormányzataival felvettük a kapcsolatot, így találtunk még lelkes önkéntesekre.
2013 óta középiskolások számára is teret adunk az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítésére.

A tanév folyamán „Pipitér” elnevezésű érzékenyítő zenei programunkban Farnadi Tamara, szakmailag elismert zenepedagógus (az alapítvány önkénteseként) a Kokas-módszer alkalmazásával vegyes csoportokban dolgozik ép és autista vagy sajátos nevelési igényű (SNI) illetve beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyerekekkel.
A foglalkozás ingyenes, az önkéntes adományt táboroztatásra fordítottuk.
A helyszínek a kapcsolatainktól függően változtak; művelődési háztól, könyvesbolttól, múzeumtól kaptunk lehetőséget.

A 2014. évi Márton-napi ruhagyűjtési akciónk után az adományokat a Cirill és Method Alapítvány átmeneti otthona krízishelyzetben levő gyermekeinek és anyáinak ajándékoztuk karácsony előtt.
A ruhagyűjtésben a győri Audi iskola volt a legfőbb partnerünk.
Helyhiány miatt nagyobb társadalmi kört még nem tudtunk bevonni.

Részt vettünk a Magyar Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtésében. A gyűjtött tartós élelmiszert értelmi fogyatékos és szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek családjai közt osztottuk el.

Mind a ruhagyűjtő, mind az élelmiszergyűjtő akciónkban Bréda Julianna, a Tanmolyda könyvesbolt vezetője volt együttműködő partnerünk.

Az interneten meghirdetett „Ki ne dobd!” akciónk a tanév végi örömérzésre épít.
Májusban fölkeressük az iskolákat, hogy a gyerekek a megunt vagy szükségtelenné vált tanszereket, könyveket, térképeket ne a szemétbe dobják, hanem adják nekünk, mi pedig rászoruló családokhoz továbbítjuk.
A karitatív tevékenységünk még sikeresebb lehet, ha lesz egy közösségi helyiségünk az adományok gyűjtésére, átmeneti tárolására.

Milyen társadalmi szükségletet kíván betölteni az alapítvány?

Az Engel Alapítvány alapítója és a kuratórium tagjai is mind érintettek abban a problémában, hogy miképpen érzékenyítsük a társadalmat a fogyatékos emberek iránt.

Amikor egy szülő megtudja, hogy gyermeke fogyatékos, és egész élete során különleges elbánást igényel majd, az első trauma után rádöbben, hogy a társadalom mennyire képes vagy nem képes segíteni a családot ebben az élethelyzetben.
A legnagyobb kérdés az, hogy mit is várjon a szülő az élettől: reménykedjen abban, hogy túléli gyermekét (átélve halálát), hiszen akkor mindent megadott neki, ami tőle telt, vagy bízhat-e abban, hogy gyermeke nélküle is méltó körülmények között él majd, szakszerűen segítő, de a szuverenitását meghagyó életközösségben.

Az egészségügyi és az iskolarendszer segíti ugyan a sérült emberek oktatását, nevelését, de a felnőtté válás előtt szembesülnek a családok azzal, hogy nincs kielégítő megoldás a felnőtt fogyatékos családtagok számára.
Az intézmények várólistája hosszú, a szülők nem léphetnek ki a munkából, hogy gyermekükre felügyeljenek, hiszen az létbizonytalanságba juttatná a családot.

A másik nagy kérdés az, hogy érett-e annyira a társadalom, hogy befogadja a fogyatékos fiatalokat, ne félelemmel forduljon a másságuk felé. Ezt szolgálja az ún. „érzékenyítő” program.
Ez az érzékenyítés az alapítványunk legfőbb feladata.

Hosszabb távú célunk egy olyan lakóközösség kialakítása, ahol testileg és értelmileg sérült emberek együtt élnek (többségük saját tulajdonú lakrészben), egymást segítve, egymás fogyatékosságait kiegészítve. A tervezett program szerint a hajléktalanságból visszatérő vagy mélyszegénységben élő ép értelmű emberek lakhatás fejében segítenék a sérült társaikat, természetesen szakemberekből álló csoport felügyeletével, irányításával, mentorálásával.

Ennek a távlati célnak az eléréséhez az első lépés egy (majd több) Közösségi Pont kialakítása.
Olyan hely megteremtésén dolgozunk, ami mindenki által könnyen megtalálható, és ami nem kis reklámértékkel bír. Ha nem csupán az internetről ismernek bennünket, akkor nagyobb bizalommal fordulnak felénk az emberek.

Az eltelt két évben szűkös anyagi kereteink között magánadományokból finanszírozott programokat valósítottunk meg. Az alapítvány székhelye egy családi ház, ahol a dokumentumokat tároljuk, de az öttagú kuratórium üléseihez is kicsinek bizonyul.
Közösségi hely hiányában eddig olyan programokat tudtunk megvalósítani, amikhez művelődési háztól, múzeumtól kaptunk kölcsön helyiségeket, illetve kirándulásokat, táborokat szerveztünk.
Partnereink: Újvárosi Művelődési Ház és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr MJV Gyermektábora (közismert nevén: győrújbaráti tábor)

Eddig csupán az interneten, ismerősökön, illetve programjainkon keresztül értesültek a létezésünkről. Ha létrejön a Közösségi Pont, akkor tevékenységünk helyszínhez, arculathoz kötődik.

Tervezett szakköreink, és azok társadalmi hatása:

számítógépes alapismeretek :

  • internetes felhasználás (értelmi sérültek számára is)
  • szövegszerkesztés, táblázatkezelés (segíti a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon)

gépírás:

  • tanulási nehézséggel (diszlexia, diszgráfia) küzdők segítése
  • könnyebb elhelyezkedés a munkaerőpiacon

szövés:

  • értelmi sérültek iskolai ismereteinek alkalmazása, pénzkereti lehetőség
  • ép értelműek számára is hasznos tevékenység

kézműves tevékenység:

  • iskolások és felnőttek számára
  • kosárfonás, szőnyegszövés, lekvárfőzés, fazekasság a győri kirakodóvásár ismert mestereivel

rászorulók korrepetálása:

  • szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára (pedagógusok önkéntes munkájával)

tehetséggondozás:

  • szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára (A Ludens Rekreációs Egyesület munkatársaival)

Tevékenységünk során együttműködünk más, hasonló céllal dolgozó civil szervezetekkel és az egyházakkal. Eddig is dolgoztunk önkéntesekkel a táboroztatásunk során, de ha lenne egy „otthonunk”, nagyságrendekkel nőne a lehetőségünk.
Szakkörvezetőink már felajánlották segítségüket. A győri kirakodóvásár kézművesei portékáikkal és foglalkozásaikkal is támogatnák a munkánkat.

Alkalmazhatunk egy munkanélküli, lehetőleg pedagógus végzettségű programvezetőt, és egy megváltozott munkaképességű kisegítőt. (Több közösségi pont kialakulásával többet is.)

Az alapítvány további célja az, hogy önkéntesek a szabadidejükben mentorálják (munka közben segítik) a megváltozott munkaképességű munkavállalókat. Pl. egy értelmi fogyatékos alkalmazható úgy is, hogy a munkahelyén segítik a feladatok megértésében, a folyamatos munkavégzésben. Egy mozgássérült folytathat munkát úgy, hogy önkéntesek megoldják a munkahelyre szállítását.
Számítunk a győri egyetemek, a Széchenyi Egyetem (Szociális Tanulmányok Tanszék) és a Nyugat-magyarországi Egyetem (Apáczai Csere János kar) tanárainak és hallgatóinak segítségére is.

2015-től folyamodhatunk a közhasznúvá válásért, 2016-tól kaphatunk az 1%-os adókból, valamint pályázunk a Győr városi önkormányzat támogatására.

Addig ismertté tesszük szakköreinket, programjainkat, amik később fenntartják önmagukat. A résztvevők egy része részvételi díjat fizet a programokért, a szociálisan hátrányos helyzetűek pedig pályázat útján nyerhetik el az ingyenességet, illetve kiterjesztjük az "Éld át helyettem is!" programunkat a képzéseinkre is.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Engel Tanonc Egyesület

9025 Győr, Haladás út 36

06 70 8833 247

engelalap@gmail.com

HírlevélArchívum

Naptár
<< November / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 274369
30 nap: 1878
24 óra: 18